top of page
  • Foto van schrijverMaartje

#2 Nina de la Parra

Nina de la Parra (1987) is een 'fenomenale performer' (juryrapport Neerlands Hoop 2020 & 2021), een 'powerhouse' (NRC), een 'ijzersterke actrice' (Theaterkrant) en 'rauw, soms ranzig en altijd goudeerlijk' (het Parool). Maar bovenal is ze ontwapenend sympathiek, scherp en grappig.
In de tweede aflevering van Wolf vertelt Nina de la Parra over haar onlangs verschenen debuut Make Women Come, een denderende coming-of-age-memoir over kleine Nina (haar opgroeiende zelf) en haar vriendinnen die op zoek zijn naar de liefde, hun identiteit en een leven om te leiden, en hierbij stelselmatig struikelen over te hoge verwachtingen van de maatschappij en vooral te hoge eisen die ze aan zichzelf stellen. Zoals Nina concludeert in deze aflevering van Wolf is het probleem niet zozeer die liefde en het onvermogen van sommige mannen om normaal te zijn, 'het probleem zit 'm veel meer in: het allemaal heel goed willen doen'.

'De boodschap was: als je maar heel goed je best doet, dan word je fakking gelukkig. En dat is gewoon not true'

Dit is volgens Nina het probleem van haar generatie, die is grootgebracht met de boodschap dat je alles kan worden als je maar heel goed je best doet, en dan word je 'fakking' gelukkig. 'En dat is gewoon not true.' Al is het maar omdat sommige dingen, zoals liefde, helemaal niet beter worden als je heel erg je best doet. Zeker niet als je vooral je best doet niet te laten zien wat je bent: onzeker.


Nina heeft er een scherp oog voor: de constante beelden van perfectie die vooral vrouwen lijkt te dwingen een ideaal na te jagen dat simpelweg niet haalbaar is. Ze moeten perfect dun zijn, perfect mooi, perfect haar hebben (op hun hoofd) en perfect glad zijn (op alle andere delen van hun lichaam), en ze moeten perfect kunnen pijpen (excusez le mot - wie met Nina de la Parra praat, laat vanzelf alle gêne varen). Het moderne feminisme komt daarbij met een strengheid die eveneens perfectie eist: je moet de perfecte feminist zijn. Maar dat blijkt in de dagelijkse praktijk 'fakking moeilijk'.


Niettemin is ze vol overtuiging feminist, vertelt Nina. Al sinds ze op een podium ging staan en 'niet meer leuk deed'. Nou ja, niet meer 'leuk' volgens de handleiding voor vrouwen. Want als er iemand echt leuk is, dan is het Nina.

24 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page